Wednesday 20 April 2016

 

Op vrijdagavond 22 april 2016 vindt de derde editie van FameLab Nederland plaats in het Academiegebouw in Utrecht. FameLab is dé internationale wedstrijd voor wetenschapscommunicatie voor jonge bètawetenschappers en wordt georganiseerd door de British Council met steun van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de VSNU, NTR en zeven Nederlandse universiteiten.

Tijdens de voorrondes in Utrecht, Groningen, Nijmegen, Leiden, Amsterdam en Wageningen zijn uit honderden kandidaten de 12 beste finalisten geselecteerd. In slechts drie minuten zullen zij tijdens de Nederlandse finale indruk moeten maken op de jury én het publiek, met een overtuigend verhaal over hun wetenschappelijk onderzoek en/of onderwerp. Van nanotechnologie tot neurowetenschappen en van kosmologie tot de ziekte van Lyme, de onderwerpen zijn zo breed als het wetenschappelijk spectrum zelf. De jury, bestaande uit professionals uit de wereld van wetenschap en/of media, zal de presentaties beoordelen op de 3 C’s: Content, Clarity, Charisma (inhoud, duidelijkheid en charisma).

De finale van FameLab Nederland wordt geleid door Bart van de Laar (Science Linx, Rijksuniversiteit Groningen) en de prijs voor de winnaar wordt uitgereikt door deBritse Ambassadeur in Nederland Sir Geoffrey Adams. Tijdens de finale kan het publiek ook meestemmen voor de NTR Publieksprijs. De publiekswinnaar krijgt een mediastage bij De Kennis van Nu, het wetenschapsprogramma van de NTR. De publieksprijs wordt uitgereikt door Paul Römer (algemeen directeur, NTR). De winnaar zal Nederland vertegenwoordigen in de internationale FameLab finale, tijdens het Cheltenham Science Festival tussen 7-12 juni 2016 in het Verenigd Koninkrijk. Hier nemen finalisten van meer dan 30 verschillende landen het tegen elkaar op om uiteindelijk 1 internationale winnaar te selecteren.

FameLab geeft de kandidaten de kans om:

  • Hun onderzoek en/of passie voor wetenschap te delen met een groot publiek
  • Andere jonge en enthousiaste wetenschappers te ontmoeten
  • Opgenomen te worden in het inspirerende netwerk van FameLab Nederland en FameLab International
  • Belangrijke media en communicatievaardigheden te ontwikkelen

Aanmelden
Wilt u aanwezig zijn bij de Nationale FameLab finale op 22 april tussen 18:00 en 21:00? Pers kan zich aanmelden d.m.v. een e-mail te sturen naar: thomas.drissen@britishcouncil.nl of telefonisch: 06-28764513. Andere geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden. De voertaal van de presentaties is Engels.

Achtergrondinformatie
Sinds zijn ontstaan op het Cheltenham Science Festival in 2005, is FameLab uitgegroeid tot de belangrijkste wetenschapscommunicatiewedstrijd ter wereld. Dankzij een samenwerking vanaf 2007 met de British Council werd deze wedstrijd wereldwijd georganiseerd, met meer dan 7000 deelnemende wetenschappers en ingenieurs in meer dan 30 landen wereldwijd. Elk jaar in juni wordt de internationale finale gehouden op het Cheltenham Science Festival, georganiseerd door Cheltenham festivals en British Council.

 

Notes to Editor

Meer informatie:
www.britishcouncil.nl/famelab